Hans van Eerd
   
Afbeeldingen
CV en biografie
Publiciteit
Contact
Vorige pagina
Overzicht :  Relatiegeschenken Opdrachten Beelden binnen Beelden buiten
 Herculesmonument in het centrum van Eindhoven

2016


Cortenstaal

Hoogte 210 cm

Opdracht van de gemeente Eindhoven

In januari 2016 ontving ik de opdracht om een plaquette te ontwerpen ter herinnering aan de vliegramp met een Hercules-toestel, op 15 juli 1996. Later werd de opdracht verruimd van een plaquette naar een monument. Het monument kreeg een plaats in het Dommelplantsoen, tussen het Eindhovense stadhuis en Van Abbemuseum. Op 15 juli 2016, exact 20 jaar na de ramp, werd het onthuld.
Het heeft de vorm van de letter H, voor Hercules. Op het linker gedeelte staan de namen van de 34 overleden slachtoffers. Op het middenpaneel staat de tekst "Herculesramp / 15 juli 1996" en daaronder een gedicht. Zowel het middenpaneel als het rechter gedeelte tonen het silhouet van vogelveren.
Al in 1997 werd er op het Eindhovense vliegveld een door mij ontworpen gedenkteken geplaatst. Dat is echter alleen toegankelijk voor nabestaanden en direct betrokkenen tijdens de jaarlijkse herdenking. De ligging van het nieuwe monument biedt iedereen op elk moment een plek voor bezinning op de verschrikkelijke ramp van destijds.

Onder: het middenpaneel met een gedicht van Hein Ruygrok.